Leren schapendrijven

Opleidingscentrum Schapendrijven Tynyronnen vindt u in de oude schaapskooi in Uffelte, bijna 3 ha weiland met speciaal een halve ha ruw terrein voor het trainen van uw hond voor het lopen met een kudde op de heide. We hebben een gezellig herdersverblijf met koffie/thee en een kachel. In de zomer zitten we, als het weer het toelaat uiteraard, lekker buiten.

Tynyronnen bestaat al langer dan 10 jaar, ik verzorg per jaar zo rond de 2200 lessen.

 

Schapendrijven:

In principe werk ik met alle hoedende- en drijvende hondenrassen, pups vanaf 20 weken (speciale voorbereiding op schapendrijven).

Ik begin altijd met een proefles om kennis te maken en om samen met u te kijken of uw hond belangstelling heeft voor schapen en wat hij/zij daar dan mee wil gaan doen; gaat uw hond hoeden of achter de schapen aan jagen ?

Ik heb inmiddels ervaring met vrijwel alle drijvende- en hoedende hondenrassen. Voorbeelden zijn : de Working Kelpie, de Australian Kelpie, de Schotse Herdershond( Collie), de Bordercollie, de Sheltie, de Australian Sheepdog, de Australian Cattle Dog, de Beauceron (Franse Herdershond), de Finse Lappenhond, de Hollandse Herder, de Tervurense Herder, de Picardische Herder, de Briard, de GosdaTura, de Sheltie, de Alt Deutsche Hutehund, de Austr. Koolie, de Finse herdershond en de Mudi.

 

Belangrijk om te weten is dat ik niet werk met stokken en zwepen.

 

Een proefles duurt ongeveer een half uur. Als uw hond werkt dan maken we, als u dat wenst, een vervolgafspraak voor, in principe, eerst vijf lessen. Dat is ook voor u om te kijken of u het daarna nog steeds leuk vindt. Als u dan ook graag wilt doorgaan dan gaat u over naar een z.g. maandtarief; u betaalt dat een vast bedrag per maand. Iedere cursist heeft een eigen vaste lesdag/lestijd. We trainen eenmaal per week, ook weer ongeveer een half uur, soms korter, soms langer. Afhankelijk van hond, mens en schaap.  In principe trainen we onder alle weersomstandigheden, alleen bij onweer en dreigend onweer absoluut niet. We werken dus niet in groepen maar op een afgesproken tijdstip. U mag uiteraard gerust eerder komen of later vertrekken als u dat wenst. Koffie en thee is er altijd wel en anders mag u dat zelf gaan maken. Maar in principe maakt u zelf uit hoelang uw verblijf bij ons gaat duren.

Schapendrijven is niet geheel zonder risico voor u en/of uw hond, we werken met dieren en dat heb je nu eenmaal niet altijd volledig in de hand. Het is belangrijk om te weten dat zowel u als uw hond voldoende gezond zijn om dit te gaan doen; om een hond te trainen moet u stevig kunnen wandelen maar vaak moet u ook rennen om uw hond te kunnen corrigeren.

 

Wat gaat u zoal leren?

Los van het hondenras moet bij mij iedere hond leren om naar de baas (handler) te luisteren, dus komen op commando, zitten/liggen/blijven op commando, ook op afstand. De hond gaat leren achter de schapen te blijven terwijl u voorop loopt en voor aankomende herders, ook andersom. De hond gaat leren om links-of rechtsom de schapen te gaan. U gaat samen leren om de schapen uit de schaapskooi te halen, u gaat leren om de schapen door een sluis en/of een desinfectiegoot te drijven, u gaat leren om een groepje schapen af te scheiden en deze onder controle te houden, u gaat leren hoe u de hoefjes van een schaap moet controleren en te behandelen en hoe u daarvoor een schaap moet vastpakken. U gaat leren om de schapen vanaf een afstand door de hond gecontroleerd te laten ophalen en nog veel meer. 

 

Foto: dank aan Hennie en Laurine: Mudi Fani