Ook voor indoor trainingen !

Leren schapendrijven

Opleidingscentrum Schapendrijven Tynyronnen vindt u in de oude schaapskooi in Uffelte, bijna 3 ha weiland met speciaal een halve ha ruw terrein voor het trainen van uw hond voor het lopen met een kudde op de heide. We hebben een gezellig herdersverblijf met koffie/thee en een kachel. In de zomer zitten we, als het weer het toelaat uiteraard, lekker buiten. Tynyronnen bestaat 14 jaar, ik verzorg per jaar rond de 2200 lessen.

In principe werk ik met alle hoedende- en drijvende hondenrassen, pups vanaf 20 weken (speciale voorbereiding op schapendrijven).

Ik begin altijd met een proefles om kennis te maken en om samen met u te kijken of uw hond belangstelling heeft voor schapen en wat hij/zij daar dan mee wil gaan doen; gaat uw hond hoeden of achter de schapen aan jagen ?

 

Bordercollie 

Mogelijkheden:

- Voorbereiden op aansluiting bij een bestaande schaapskudde om bv hulpherder te worden;

- Trainen voor Sheepdog trials via de Bordercollieclub Nederland of de Dutch Sheepdog Society;

 

De Australian (working) Kelpie

Dit ras heeft de naam om over de ruggen van de schapen heen te kunnen lopen maar dat doen ze niet vanzelf, dat moet aangeleerd. Hiervoor zijn er bij ons mogelijkheden zoals een speciaal daarvoor gebouwde nauwe schapensluis waarin schapen worden ingesloten waardoor de hond, overigens ieder ras van het formaat Kelpie of kleiner, aangeleerd kan worden om functioneel over de schapen te lopen om daar waar het gewenst is achter een schaap uit te komen om deze vooruit te drijven als deze in de sluis is komen stil te staan. Een schapensluis kan een behandelsluis zijn waarin b.v. een kantelaar is ondergebracht waarbij de hond moet blijven zorgen voor een constante aanvoer van schapen.

 

Andere rassen

Ik heb inmiddels ervaring met vrijwel alle drijvende- en hoedende hondenrassen (>30) . Voorbeelden zijn : de Working Kelpie, de Australian Kelpie, de Schotse Herdershond( Collie), de Bordercollie, de Sheltie, de Australian Sheepdog, de Australian Cattle Dog, de Beauceron (Franse Herdershond), de Finse Lappenhond, de Hollandse Herder, de Tervurense Herder, de Picardische Herder, de Briard, de Gos d’Atura, de Sheltie, de Alt Deutsche Hutehund, de Austr. Koolie, de Finse herdershond en de Mudi.

 

Mogelijkheden: 

- Voorbereiden op aansluiting bij een bestaande schaapskudde om bv hulpherder te worden;

- FCI programma;

- Gewoon voor de lol samen iets leuks doen;

 

Belangrijk om te weten is dat ik niet werk met stokken en zwepen.

 

Links: Het lijkt een zoekplaatje maar er loopt toch echt een heuse Pyrenese Herder(Norit) bij de schapen hoor, klik op de foto voor vergroten.

Rechts: Bente, Australian Sheepdog leert achter de schapen te blijven lopen.